[Bez názvu]‎ > ‎Bez názvu‎ > ‎

....krmíte správně ?..... Poicephalus.eu

přidáno: 9. 1. 2013 1:17, autor: Jindřich Prokop   [ aktualizováno 16. 1. 2016 6:41 ]

Základní zásady stravování se papoušků domácích mazlíčků, vyvarování se rizik
od uživatele Poicephalus.eu ·



Uvádí se, že až 75% zdravotních potíží papoušků je způsobeno nevhodnou stravou, proto je dobré řídit se těmito základními pravidly při přípravě jejich stravy.



Teflonové nádobí: Není radno podceňovat jedovatost výparů teflonového nádobí, které mohou papouškovi způsobit smrt do několika málo vteřin. Pokud máte jakékoliv nádobí s teflonem, měli byste se jej vzdát – pánev, hrnec, pekárna na chleba, plech, formy na pečení, mřížky v troubách, apod. Spousta lidí se snaží toto nebezpečí obejít tak, že v době vaření silně větrají nebo mají papouška na opačné straně bytu tak, aby se k němu nedostaly výpary. Ani to však nezajistí 100% bezpečí. Vdechnutí těchto výparů totiž způsobuje okamžité krvácení plic, takže se považuje takováto smrt za bolestivou.



Krmení papouška z vlastních úst: V žádném případě takto papouška nekrmte. Vyvarujte se tohoto zlozvyku a dopřejte papouškovi možnost samostatného stravování, případně jej krmte z ruky. Lidské sliny obsahují bakterie, se kterými si papouškův organismus nemusí umět poradit, mohou pro něj být tedy škodlivé. Nemluvě o probíhajících onemocněních, jako jen např. rýma či chřipka, v takovémto případě můžeme papouška nakazit. Spousta lidí si myslí, že takovýto způsob krmení je roztomilý a že jsou papouškovi blíž, že jej něco takto naučili. Opak je však pravdou, můžete papouškovi způsobit nemalé zdravotní problémy a naučit jej zlozvyky.



Skladování stravy: Pokud máte něčeho více, buď přebytky vyhoďte, nebo je zamrazte na později. Rozhodně nepodávejte žádnou potravu, která leží v lednici déle než 1-2dny! Přestože jsou v chladu, začínají se množit bakterie, na které je trávicí trakt choulostivý.

Plíseň potravin: Skladujete-li v lednici např. nakrájené ovoce či zeleninu, z nichž denně papouškovi ukrajujete, neustále sledujte, zda nechytá plíseň (pro jistotu vrchní odkrytou část takovýchto potravin vždy skrojte a vyhoďte). Spory takovýchto plísní (nebo hub) produkují toxické látky, které mohou být pro papouška smrtelné. Pečlivě tedy skladujte a kontrolujte veškeré ovoce, zeleninu, pečivo, samotné suché krmení, aj.



Prošlé a zkažené potraviny: Takovéto potraviny vyhazujeme, nepodáváme. Řiďte se dobou trvanlivosti, ne pohledem, jak potraviny vypadají a jak působí. Předkládanou potravu v miskách, kterou papoušek nesnědl, odstraňte hned, jakmile přestane o misku jevit zájem. Nenechávejte to tam s myšlenkou „třeba se k tomu ještě dneska vrátí“. Uvařené vejce odstraňujte cca po 20min od uvaření (pokud už papoušek nejí), aby nebylo nadále vystavováno vzduchu a nekazilo se. Maso podávejte vždy čerstvé! Nikdy jej neohřívejte nebo nenechávejte v lednici na další dny „do zásoby“.



Jedovaté potraviny: Vyvarujte se tomuto výčtu, který však není ani zdaleka konečný, často se však vyskytují právě v kuchyních a při přípravě stravy: avokádo, lilek, rebarbora, semínka z jádřinců jablek, alkohol, čokoláda, tabák, káva, mušle, nečerstvé zbytky masa, brambory, apod.



Salmonelóza a jiné nákazy: Při přípravě potravy musíme dbát stejných pravidel, jako bychom vařili sobě. Papoušci mohou totiž onemocnět stejně jako lidé. Vždy vše řádně provařte, maso nesmí zůstat ani z kousku růžové, vejce musí být uvařeno na tvrdo, apod.



Pesticidy a postřiky: Jakékoliv ovoce či zelenina jsou vždy chemicky ošetřovány. Proto vše vždy řádně omyjte (nestačí pouze opláchnutí) a vydrhněte kartáčkem. Někteří doporučují omývat tyto potraviny směsí vody a jablečného octa.



Semena z ovoce: Vyvarujte se podávání semen z těchto druhů – jablka, meruňky, broskve, hrušky, třešně. Jejich semena obsahují malé množství jedu, které člověku neublíží, ale papouškovi může přivodit minimálně zažívací potíže! Vždy vše řádně vykrojte.



Konzervovaná zelenina a ovoce: Vše řádně proplachujte pod tekoucí vodou. Samozřejmostí je nepodávat zeleninu, která je naložena v kyselém či slaném nálevu. Pokud je to možné, volte raději mraženou zeleninu. Je dobré se vyvarovat konzervantům, existují i konzervy bez konzervačních látek.



Mléčné výrobky: Papouškům chybí enzym, který štěpí laktózu, takže nejsou schopni trávit větší množství takovýchto potravin. Proto nepodávejte ve vysokém množství. Volte spíše takové, které jsou s laktobacily, ty papouškům pomohou tuto potravu strávit. I zde však patří pravidlo – všeho s mírou.



Čistota při krmení: Vždy když podáváte jídlo, dané misky řádně vymyjte horkou vodou a kartáčkem (nebo houbičkou), abyste odstranili staré bakterie. Totéž platí o misce s vodou. Nestačí jen opláchnutí, protože slizký povlak (jedná se o rozmnožené bakterie) v misce zůstane. Po jídle odstraňte z klece zbytky potravy, které papoušek vyházel, nebo se nalepily v okolí při otřepávání se papouška. Později se na ně se na tyto zbytky dostane hmyz – spousta lidí se potom nemůže v letních měsících zbavit malých mušek - octomilek. Zbytky potravy mohou začít také plesnivět. Převzato z Poicephalus.eu jsou to webové stránky,které sdružují majitele senegalských mazlíků ......!








Comments