přidáno: 27. 3. 2010 2:48, autor: Jindřich Prokop
[
aktualizováno 16. 1. 2016 6:39
]
Jak manipulovat s kroužky
Mnoho
starších chovatelů se pamatuje, že ne vždycky jsme dříve dostávali pro
naše ptáky nánožní kroužky v kvalitě, která by odpovídala požadavkům.
Byly nejen starosti, ale někdy dokonce i ztráty. Dnes je situace lepší,
protože si kroužky můžeme vybírat u několika dodavatelů. Jako každý,
také já potřebuji někdy okroužkovat agapornise, které jsem si zakoupil
pro osvěžení krve a které prodávající neokroužkoval. K tomu potřebuji
kroužky rozstřižené, aby byly otevíratelné. Dobře mi posloužil p. V.
Straka z Bludova, jehož služby mohu doporučit. Jak postupovat při
přípravě rozřezaných kroužků ke kroužkování! Potřebný počet kroužků dáme
na elektrickou plotýnku nebo vařič, který jsme zapnuli na plný výkon.
Po 10 minutách ohřívání vhodíme kroužky do vody, kde kov změkne a dá se
rozevřít. Na stisknutí kroužku máme dost času, asi 1 hodinu. Po této
době se postupně pevnost kroužku vrací. Kdybyste chtěli otevřít kroužek
násilím, ne podle popsaného postupu, kroužek praskne. Třeba si
řeknete, že to je maličkost, souhlasím, ale je velice důležitá.
|
|