[Bez názvu]‎ > ‎Bez názvu‎ > ‎

Smrtelně nebezpečné avokádo...

přidáno: 17. 3. 2010 2:10, autor: Jindřich Prokop   [ aktualizováno 17. 3. 2010 2:12 ]


Zdroj informací: Grymová V., Kajerová V., Halouzka R. Akutní nekróza pankreatu u papoušků vlnkovaných po pozření avokáda. Veterinární klinika ;2:14-16.

V uvedeném článku je popisován případ úhynu tří andulek. Manželka majitele papoušků předložila ptákům jako čerstvý doplněk krmiva slupky z avokáda. Papoušci slupky ochotně konzumovali s výjimkou jednoho, který byl do skupiny přidán teprve nedávno a starší členové hejna ho k potravě pouštěli jako posledního. První papoušek uhynul následující den po konzumaci, další dva o den později. Nejmladší pták, kterého ostatní ke krmivu nepustili, přežil bez změn zdravotního stavu.

Při pitvě uhynulých ptáků byl ve všech případech patrný otok prsní svaloviny, ve dvou případech byla nalezena přítomnost tekutiny v osrdečníku (perikardu). Histopatologické vyšetření odhalilo překrvení (kongesci) plic, jater a sleziny a potvrdilo akutní střevní katar. Nejmarkantnějším nálezem, dosud v literatuře v souvislosti s otravou avokádem nepublikovaným, byla rozsáhlá akutní nekróza (odumírání tkáně) slinivky břišní.

avokádo
Avokádo - plod jednoho ze tří poddruhů stromu Persea americana je běžnou součástí lidského jídelníčku, občas se objevuje v nabídce květinářství i jako pokojová rostlina. Pěstování je velmi rozšířeno v tropických a subtropických oblastech, bylo vyšlechtěno několik desítek hybridních odrůd, které se liší svým složením a pravděpodobně i toxicitou. U lidí nebyly zaznamenány žádné zdravotní potíže, s výjimkou alergických reakcí. Části rostliny se používají v tradiční lidové medicíně Střední a Jižní Ameriky.
Existuje ale množství zpráv, které dokumentují toxicitu avokáda nejen pro ptáky, ale i pro různé další druhy zvířat včetně ryb. Otravy s různým průběhem byly popsány u skotu krmeného listím z avokádových stromů, u koní, koz, krav, psů, pštrosů, andulek, korel, kanárů a myší. Jed, způsobující otravy u zvířat, nebyl dlouho znám. Toxicita byla nejprve připisována dopaminu, který byl izolován z listů. Později byl z listů izolován derivát mastných kyselin nazvaný persin. Při pokusech s podáváním persinu vykazovala pokusná zvířata stejné příznaky, v současné době jsou proto toxické účinky avokáda připisovány právě persinu. Mechanismus jeho účinku není ale dosud znám.
Rozdílnost pozorovaných příznaků i pitevních nálezů, stejně jako dokumentované případy intoxikovaných zvířat, která požití avokáda přežila zcela bez problémů, patrně souvisí nejen s dávkou, ale i poddruhem avokáda. I přes údaje o rozdílné toxicitě, resp. netoxicitě se nedoporučuje zkrmovat zvířatům žádnou varietu avokáda. Z dostupných údajů vyplývá, že by za toxické měly být považovány všechny části rostliny, tj. listy, kůra, pecka, slupka i dužnina.

S laskavým svolením MVDr. V. Grymové zpracoval Ing. J. Holý

Comments